Θεσσαλονίκη: Τα νέα ξενοδοχεία που θα «υψωθούν» σε 2 σημεία στην Τσιμισκή

Τα νέα τουριστικά projects στη Θεσσαλονίκη

Here is the translation of the Greek text you provided:

The groups of Electra Hotels & Resorts and the Israelis of Fattal are currently developing and implementing two of the largest 5-star hotel projects in Thessaloniki, at the same time that the foreign brands of Radisson, Melia, as well as the Israelis of Isrotel, which are new to the Greek market, are in the process of searching.

Even though the road is still long, the tourism recovery of the co-capital, which in 2023 had slightly less than 2.4 million international arrivals, brings new ventures to the hospitality industry, especially in the higher categories, in addition to short-term rentals, which number just over 4,000 properties, exceeding the number of hotel beds in the city. “Thessaloniki’s hotel product is changing,” says Mr. Elias Kikilias, General Manager of the Institute of the Greek Tourism Confederation (INSETE).

 

And finally, here is the translation of the last part you provided:

Mr. Kikilias also notes that last year international arrivals in the co-capital reached over 2.36 million, exceeding -albeit by a small increase of 2%- the pre-pandemic levels of 2.3 million in 2019, which was the next best year.

Αφίξεις και διανυκτερεύσεις

Με βάση τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ ανά χώρα προέλευσης, πρώτη σε αφίξεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» πέρυσι είναι η Γερμανία με πάνω από 755.000 αφίξεις και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 278.000, η Κύπρος με 227.000, η Ιταλία με 181.000 και η Αυστρία κλείνει το top 5 με πάνω από 110.000 αφίξεις.

Στα ξενοδοχεία, ως προς τις top εθνικότητες, σχεδόν οι μισοί είναι Ελληνες. «Το ποσοστό των Ελλήνων αντιστοιχεί για την περσινή χρονιά στο 46% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά και ποσοστά λίγο πάνω από το 5% οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ. Σημειωτέον ότι, με βάση τα νούμερα των διανυκτερεύσεων, οι Αμερικανοί με 142.000 διανυκτερεύσεις αναδείχθηκαν την περσινή χρονιά πρωταθλητές στη συμπρωτεύουσα με πολύ μεγάλη αύξηση, κατά 51%, έναντι του 2019, ερχόμενοι μέσω της μοναδικής πύλης με απευθείας σύνδεση με τα αμερικανικά αεροδρόμια αυτή τη στιγμή, που δεν είναι άλλη από το αεροδρόμιο της Αθήνας. Η άνοδος των επισκεπτών από τις ΗΠΑ στη συμπρωτεύουσα συνιστά σε αυτή τη φάση ένα δυνατό επιχείρημα των φορέων της πόλης που ζητούν απευθείας αεροπορική σύνδεση με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μειωμένο, όπως είναι εύλογο, εμφανίζεται το μερίδιο των διανυκτερεύσεων στην πόλη από τους Ισραηλινούς, φτάνοντας στις 126.000 το 2023, -32% έναντι του 2019, ενώ η Γερμανία συμπληρώνει το top 3 ακολουθούμενη από την Κύπρο.

Ξενοδοχεία και Airbnb

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ, η Θεσσαλονίκη ως προορισμός προσφέρει μια ξενοδοχειακή εμπειρία που αναβαθμίζεται, καταγράφει αύξηση προσφοράς (και) σε καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων, παρέχει ανταγωνιστική τουριστική εμπειρία την οποία μπορεί να εμπλουτίσει επιπλέον με εμβληματικά αξιοθέατα στις γύρω περιοχές (Αιγές, Δίον, Πέλλα κ.ο.κ.). «Το προϊόν στα ξενοδοχεία αλλάζει με ενδεικτική την αύξηση κατά 22% την τελευταία πενταετία όσον αφορά τις κλίνες στην κατηγορία των 5 αστέρων», αναφέρει ο κ. Κικίλιας. Με βάση τα νούμερα του ΙΝΣΕΤΕ στο τέλος του 2023 υπήρχαν στην πόλη 21 μονάδες 5 αστέρων με δυναμικότητα 2.475 κλινών από 15 αντίστοιχα το 2019 δυναμικότητας 2.034 κλινών. Μικρότερη αύξηση, κατά 6%, καταγράφεται στην κατηγορία των 4 αστέρων με 2.278 κλίνες από 2.159 αντίστοιχα το 2019, ενώ στις τρεις χαμηλότερες κατηγορίες καταγράφεται μείωση, γεγονός που αποτυπώνει και τη στροφή στο τουριστικό προϊόν που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κικίλιας στέκεται ιδιαίτερα στη μεγάλη αύξηση στα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, «όπου το πλήθος των κλινών σε αυτή την κατηγορία των καταλυμάτων αντιστοιχούσε περίπου στις 14.000 κλίνες τον Δεκέμβριο του 2023 έχοντας παρουσιάσει αύξηση κατά 58% έναντι του 2019, ενώ τα ξενοδοχεία της πόλης διαθέτουν λιγότερες από 8.500 κλίνες». Ως προς το πλήθος των διαθέσιμων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυτά αντιστοιχούσαν σε κάτι περισσότερο από 4.000, με αύξηση κατά 70% έναντι του 2019.

Από την ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ προκύπτει επιπλέον ότι «η αξιολόγηση των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης είναι πολύ υψηλή σε σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές πόλεις του εξωτερικού (Μπολόνια, Σμύρνη, Μασσαλία, Βαρκελώνη), αλλά και την Αθήνα, όμως οι δείκτες απόδοσης είναι χαμηλότεροι»: στην Αθήνα ο δείκτης πληρότητας ήταν στο 76% το 2023 έναντι του 69% της Θεσσαλονίκης με πτώση κατά 4% έναντι του 2019, με τη μέση τιμή δωματίου (ADR) στη συμπρωτεύουσα να αντιστοιχεί σε 96 ευρώ (+25% έναντι του 2019).

Στην Αθήνα το αντίστοιχο νούμερο είναι στα 137 ευρώ (+29% από το 2019), όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της γνωστής εταιρείας συμβούλων GBR Consulting, η οποία συνεργάζεται με τις τοπικές ενώσεις ξενοδόχων στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.

Τα τουριστικά projects

Οσον αφορά τα νέα projects, ήδη από τον περασμένο μήνα έχει εγκατασταθεί το εργοτάξιο για το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο των Electra Hotels & Resorts στην καρδιά της πόλης, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία του ομίλου στη συμπρωτεύουσα όπου ήδη έχει ισχυρό αποτύπωμα εδώ και δεκαετίες. «Ο κλάδος της φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική παραμένει στο ραντάρ των επενδυτών, δεδομένου ότι παρουσιάζει ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες», επισημαίνεται στην τελευταία ανάλυση για το real estate της συμπρωτεύουσας από τη γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός, η οποία διατηρεί συνεργασία με την BNP Paribas.

 

Ως προς το νέο ξενοδοχείο του ομίλου Electra, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή, Εθνικής Αμύνης και Δαγκλή, υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο περίπου σε δύο χρόνια από σήμερα, το 2026, με επένδυση πέριξ των 30 εκατ. ευρώ. Το νέο project της αφορά την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων και δυναμικότητας 165 δωματίων σε ακίνητο της Εκκλησίας της Ελλάδος που έχει μισθωθεί για τον σκοπό αυτό μέσα από σχετική διαγωνιστική διαδικασία και θα είναι το έβδομο ξενοδοχείο για τον όμιλο, ο οποίος έχει αυτή τη στιγμή ισχυρή παρουσία στο κέντρο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο και την Κεφαλονιά.

Μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο και το νέο «NYX Thessaloniki», στη γωνία της οδού Τσιμισκή 1 και Κατούνη, από την ισραηλινή Fattal. Η επένδυση εκτιμάται σε επίπεδα άνω των 22 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους κτήσης) για το νέο ξενοδοχείο των Ισραηλινών, οι οποίοι λειτουργούν από πέρυσι το «NYX Esperia Hotel», στην οδό Σταδίου στην Αθήνα, με καλές πληρότητες και έχοντας διευρύνει σημαντικά το πελατολόγιό του και σε Αμερικανούς επισκέπτες.

Σε ένα ακόμη επενδυτικό μέτωπο, το μεικτό σχήμα επενδυτών πίσω από την Brown Hotels, με επίσης ισραηλινά αλλά και λοιπά ξένα κεφάλαια, από τη μία πλευρά αναμόρφωσε τα πλάνα του για το παλιό ξενοδοχείο «Βιέννη», το οποίο βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιό του και τελικά δεν θα γίνει ξενοδοχείο, αλλά πιθανότατα θα εκμισθωθεί για άλλη χρήση – ακόμη και εκπαιδευτική). Από την άλλη, προχωρεί το έτερο πλάνο για την αξιοποίηση της πρώην καπναποθήκης Σακκά – Μιχαηλίδη, που προορίζεται για boutique μονάδα 4 αστέρων περίπου σε μία διετία από σήμερα, μια επένδυση περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η νεοεισερχόμενη στην ελληνική αγορά από το Τελ Αβίβ Isrotel, έχοντας ήδη κάνει ντεμπούτο στην Αθήνα μέσα στον μήνα μέσω της καινούριας αλυσίδας Aluma Hotels & Resorts, σκοπεύει να επεκταθεί και στη συμπρωτεύουσα, ενδεχομένως σε συμφωνία με τους επενδυτές πίσω από την Brown.

Η ανάλυση της Δανός αναφέρεται και στο παλιό διατηρητέο ξενοδοχείο «Tourist», στη γωνία των οδών Μητροπόλεως 21 και Κομνηνών, το οποίο έχει περάσει από το 2021 στην ιδιοκτησία του γνωστού επιχειρηματία από τον χώρο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, οικιακών και επαγγελματικών, Κώστα Αμοιρίδη (της Αμοιρίδης – Σαββίδης Α.Ε.), με σκοπό την αναβάθμιση και επαναλειτουργία του στην ανώτερη κατηγορία.

Σε αναζήτηση επενδυτή είναι από την πλευρά τους, κατά πληροφορίες, οι Γερμανοί που έχουν αποκτήσει το ακίνητο όπου βρισκόταν παλιά το ξενοδοχείο «Αίγυπτος». Για το συγκεκριμένο, με σκοπό τη δημιουργία μικρής μονάδας 34 δωματίων, έχει εγκριθεί και επιδότηση 1,2 εκατ. ευρώ.
Στα μελλοντικά projects της συμπρωτεύουσας προς την κατεύθυνση της τουριστικής αξιοποίησης, εφόσον οριστικοποιηθούν οι χρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, είναι και το παλιό ακίνητο των 53 στρεμμάτων της πρώην ΒΙΑΜΥΛ που πουλήθηκε το 2020.

Επίσης, ξενοδοχειακή χρήση θα περιλαμβάνει και το μεγάλο έργο ανάπλασης το οποίο θα τρέξει η Dimand στην πρώην ζυθοποιία Φιξ καθώς και στο Hub 26, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Το project, συνολικής αξίας 180 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, περιλαμβάνει την αποκατάσταση και επανάχρηση των διατηρητέων κτισμάτων συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ., καθώς και την ανέγερση δύο νέων κτιριακών όγκων, με κατοικίες, ξενοδοχείο, χώρους εστίασης, πολιτισμού και άθλησης, εμπορικά καταστήματα και γραφειακούς χώρους, αλλά και επιπλέον νέους χώρους δημόσιας χρήσης, όπως πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι. Προ ημερών το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απευθείας εξαγορά ή αναγκαστική απαλλοτρίωση ενός μόνο από τα κτίρια, του κτιρίου 2, επιφάνειας περίπου 7.500 τ.μ., για πολιτιστικές χρήσεις, εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με τους επιτελείς της Dimand, δεν προκαλεί ζήτημα για την επένδυση και δεν είναι αντίθετη με το πλάνο ανάπλασης που έχει καταρτίσει η εταιρεία.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *